В Одесі найбільше серед регіонів країни порушували права журналістів у 2019 році



З початку 2019 року поліція Одеської області внесла до ЄРДР 20 випадків порушення прав журналістів відповідно до статей 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 345-1 (погрози або насильство над журналістами) Кримінального кодексу України. Про це повідомили представники Слідчого управління ГУНП Одещини на зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації Павлом Колотвіним.

Протягом останніх років у провадженні підпорядкованих слідчих підрозділів перебувало 90 кримінальних справ за фактами вчинення злочинів стосовно журналістів. З них 11 закриті за відсутності складу злочину. 5 випадків порушення прав журналістів вже розглядаються в суді. Щодо 70 кейсів продовжуються слідчі дії. З цієї кількості 52 кримінальні провадження ведуться саме за статтями пов’язаними з перешкоджанням законній діяльності працівників ЗМІ.

Під час зустрічі в поліції одеської області зауважили, що часом виникають проблеми з кваліфікацією подібних злочинів, оскільки буває важко відрізнити громадських активістів та блогерів від професійних журналістів, а самі представники ЗМІ часто не мають посвідчення, яке, при наявності, буває ще й простроченим.

Крім того трапляються випадки підроблених посвідчень.

Відповідно до діючого законодавства, в Слідчому управлінні одеської поліції не змогли повідомити про деталі деяких найбільш резонансних справ, але погодились до співпраці та подальшої взаємодії.

За  даними моніторингу свободи слова Інституту масової інформації, у 2019 році Одеська область стала лідером серед регіонів України (не враховуючи м.Київ) за кількістю порушень прав журналістів в Україні. Зокрема, станом на грудень цього року зафіксовано 18 випадків порушень прав журналістів. Останні три роки Одещина стабільно знаходиться в першій п’ятірці регіонів-лідерів з порушень свободи слова. Так, протягом 2017-2018 років Одещина, згідно моніторингу ІМІ, займала п’яту позицію. У зв’язку з цим 10 місцевих журналістів, які зазнали нападів у 2019 році, при посередництві спеціалістів Інституту масової інформації, підготовили заяву до правоохоронних органів та керівництва держави щодо бездіяльності місцевих посадовців в питаннях захисту свободи слова та гідності працівників ЗМІ регіону. Наразі заяву підтримали більше близько 50 журналістів та громадських активістів.

Цей черговий небезпечний для журналістів рік почався з того, що 12 січня охоронці будмайданчика перешкоджали діяльності знімальної групи 7-го каналу та силоміць відтіснили їх з території, де внаслідок падіння крану загинув будівельник. Тоді поліція жодним чином не попередила протиправну діяльність приватної охорони.

Вже через кілька днів в приміщенні суду невідомий чоловік кидався на кореспондента інтернет-видання “048” Олександра Жирносенка і намагався відібрати у нього телефон. Інцидент стався перед судовим розглядом щодо колишнього міліціонера Едуарда Панченка, якого звинувачують у зґвалтуванні. Олександр Жирносенко перебував на засіданні суду за завданням редакції.

На початку лютого відома місцева журналістка-розслідувачка Катерина Маденс повідомила, що за нею вже протягом місяця стежать невідомі. За словами Катерини Маденс, протягом місяця кожен ранок і вечір біля під’їзду її будинку її зустрічали чоловіки в капюшонах, які спостерігали за нею. Представнику ІМІ в Одеській області журналістка повідомила, що пов’язує це переслідування зі своєю журналістською діяльністю, оскільки останні кілька років розслідує корупційні схеми в Одеській міській раді. На даний момент журналістка виїхала з Одеси, але продовжує свою розслідувальну діяльність з іншого міста.

В квітні 2019 року В Одесі депутат облради від Опозиційного блоку Роман Сеник вдарив ногою по обличчю редактора сайту “Мегафон” і кореспондента видання “Громадське слідство” Богдана Осинського. Інцидент стався під час конфлікту між парафіянами Православної церкви України навколо зміни предстоятеля Храму Різдва Христового в Одесі. Як повідомив Богдан Осинський представнику ІМІ в Одеській області, він, як журналіст, перебував на місці подій відповідно до офіційного редакційного завдання, мав посвідчення та публічно оголошував свою приналежність до ЗМІ. За словами Богдана Осинського, під час штовханини біля приміщення церкви він упав на асфальт, а депутат облради завдав кореспонденту декілька ударів ногою. Богдан Осинський звернувся в правоохоронні органи з заявою про перешкоджання професійній діяльності. За словами журналіста даний випадок був внесений до ЄРДР та розслідується.

Два гучних випадки з працівниками ЗМІ трапились в Одесі у травні. Кожен з них розслідується поліцією. 2 травня на Куликовому полі, де відбувалися масові акції з нагоди п’ятої річниці трагедії 2014 року, напали з ножем на журналістку інтернет-видання Odessa.online Олену Соломонову. Під час акцій на Куликовому полі виникли сутички. Зокрема, літня жінка, яка прийшла покласти квіти, дістала ніж і напала на журналістку. Вона вибила в Соломонової з рук телефон, на який та вела відеозйомку, після чого нападницю забрали поліцейські.

За кілька днів невідома особа облила нечистотами кореспондентку газети “Зелений лист” та членкиню однойменної екологічної організації Світлану Підпалу. Згідно з інформацією наданою соратниками Світлани Підпалої представнику ІМІ в Одеській області, напад стався під час виконання нею професійної діяльності: журналістка знімала на камеру події навколо скандального будівництва на території Літнього театру в Одесі. Згодом нападник був заарештований.

20 червня під час депутатської інспекції міських пляжів в Одесі орендар одного з місцевих пляжів Юрій Резніков штовхнув кореспондентку телеканалу “Думська ТВ” Алію Замчинську, в результаті чого  журналістка впала і отримала подряпину.

8 серпня цього ж року невідомий чоловік напав на знімальну групу “Думської ТБ” під час прямої трансляції в ігровому клубі “Лотомаркет”.

Як зазначає видання, коли нападник дізнався, що йде пряма трансляція, почав погрожувати.

“Якщо я побачу себе на екрані телевізора, ви матимете дуже велике неприємності”, – сказав чоловік журналістці, яка підійшла до нього і хотіла поспілкуватися щодо можливої легалізації азартних ігор.

Через мить він відібрав у оператора пристрій, яким велася зйомка. В результаті інциденту була пошкоджена апаратура.

Журналісти звернулися до поліції щодо цього інциденту.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що дії особи, зафіксовані у відеоматеріалі, мають ознаки перешкоджання законній журналістській діяльності і погрози журналістам.

Особливо спекотним для місцевих ЗМІ став вересень. Розпочався цей місяць з того, що 4 вересня співробітник “Муніципальної варти” не пускав знімальну групу 7 каналу в приміщення міської ради і вдарив по телефону журналістки Олени Іонової.  Знімальна група прийшла на засідання комісії з охорони здоров’я міськради, проте охорона відмовилися їх пропустити. 

Журналістка почала знімати дії варти, але один з охоронців вимагав не знімати його на відео і намагався вибити телефон з рук журналістки. Пізніше охорона пропустила журналістів на засідання комісії. 

Як повідомляє 7 канал, після оприлюднення знятого на відео конфлікту прес-секретар Одеської міськради Микола Покровський пообіцяв, що співробітника охорони буде звільнено.

5 вересня співробітник “Муніципальної варти” Сергій Оліниченко, який перешкоджав журналістам, звільнився з формулюванням “за згодою сторін”.

Того ж дня в Одесі охоронці житлового комплексу “Одеські традиції” не пропускали знімальну групу програми “Архітектурний патруль” “Думської TV” на територію комплексу для відеознімання сюжету.

Охоронці мотивували недопуск тим, що територія житлового комплексу є приватною, йдеться у відео, яке журналістка виклала в мережі. Незважаючи на спротив охоронців, знімальній групі вдалося пройти на територію ЖК. Надалі невідомі особи, які назвалися місцевими мешканцями, заблокували журналістку в під’їзді будинку та, за словами ведучої програми, силою відштовхували її від дверей, залишивши синці на руках. Крім того, невстановлені особи не дали можливості зайти до будинку оператору телеканалу.

Знімальна група викликала поліцію, яка припинила конфлікт, але журналісти так і не змогли завершити запланованого знімання програми на території житлового комплексу. Цей випадок став темою статті де досліджується правові можливості роботи журналіста на територіях житлових комплексів.

Закінчився вересень нападом на оператора 7 каналу Андрія Кульбу, який постраждав унаслідок розпилення в очі газового балончика під час знімання сюжету про сімейний конфлікт. Знімальна група каналу приїхала туди, щоб знімати сюжет про сімейний конфлікт у будинку, де батько, за словами матері дитини, утримував силою її семирічного сина.

У результаті батько хлопчика підійшов до оператора, який сидів в автомобілі, і розпилив йому в очі газовий балончик. Крім того, нападник був озброєний мисливською рушницею і спрямовував дуло в бік співробітників поліції і кореспондента 7 каналу.

В жовтні ведучий громадсько-політичних ток-шоу телеканалу “Перший міський” Михайло Бейзерман повідомив, що йому надійшов поштою лист із погрозою вбивством. 

У листі, який журналіст опублікував у фейсбуці 24 жовтня, йдеться про те, що ніби представники патріотичних організацій збирають інформацію про журналіста та вирішили зробити з нього “показову жертву”. Також у листі була вкладена фотографія, на якій зображений портрет ведучого як мішені з червоною мушкою на голові. 

Як повідомив Михайло Бейзерман представнику ІМІ в Одеській області, ці погрози журналіст пов’язує зі своєю журналістською діяльністю. Правоохоронні органи за цим за фактом відкрили кримінальне провадження.

Один з останніх резонансних випадків стався в грудні. Головна редакторка одеського видання “УСІ” Ольга Баклаженко повідомила про погрози від начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції Одеської області Василя Буюклі. Про цей випадок журналістка повідомила представнику ІМІ в Одеській області.

За її словами, на початку грудня, після публікації журналістського розслідування, у якому фігурував Василь Буюклі, чиновник прийшов до неї додому і погрожував журналістці наслідками за її публікації, а також проклинав її дітей.  Також чиновник викликав поліцейських до неї додому, яким їй довелося пояснювати, чим вона займається.

Журналістка вважає, що робила свою журналістську роботу відповідно до чинного законодавства та не порушувала приватність його життя. За словами Ольги Баклаженко, після того як правоохоронці поїхали, Василь Буюклі продовжив обзивати її і погрожував наслідками за її публікації.

Для захисту своєї сім’ї і забезпечення своїх прав, журналістка написала заяву в поліцію. 11 грудня дані були внесені до ЄРДР.

Такими є підсумки рекордного за кількістю порушень 2019 року. Слід відзначити, що більшість нападів на місцевих працівників ЗМІ відбувались з боку фізичних осіб або представників приватних організацій. В трьох випадках були задіяні представники місцевої влади та держслужбовці. 

Павло Колотвін, регіональний представник ІМІ в Одеській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *