Українські Think Tanks в очах світових експертів


Якщо говорити про оцінку діяльності українських Think Tanks (далі- центри інтелектуального забезпечення політики) інтелектуальною спільнотою світу то доцільним буде проаналізувати звіти які розробляються доктором Джеймсом МакГенном у рамках програми «The Think Tanks& Civil Societies Program» університету Пенсільванії та мають назву «THE GLOBAL GO-TO THINK TANKS».

Починаючи з 2008 року в цих звітах надається аналіз кількісних та  якісних показників розвитку центрів інтелектуального забезпечення політики. Цей звіт відображає тенденції розвитку Think Tanks в країнах та регіонах всього світу. Такий звіт має високий авторитет у дослідників всього світу оскільки для його складання намагаються залучити спеціалістів у галузі неурядових аналітичних центрів всіх країн.
Можна говорити про те, що Україна займає високе місце серед країн світу по кількості дієвих центрів інтелектуального забезпечення політики. За даними «THE GLOBAL GO-TO THINK TANKS» Україна починаючи з 2009 року входить в ТОП-25 країн світу по кількості діючих на її території центрів інтелектуального забезпечення політики.  Слід зазначити що у 2009 році Україна знаходилась на 24 місці цього рейтингу а у подальших роках на 25. При цьому починаючи з 2010 року кількісний показник діючих центрів інтелектуального забезпечення політики на території Української держави не змінився. Деякі вчені пов’язують такі тенденції розвитку центрів інтелектуального забезпечення політики з розвитком політичних прав та громадських свобод у нашій державі. Ця теза знаходить підтвердження в даних міжнародної організації «Freedom House», яка у 2012 році відмітила Україну як країну в якій спостерігається найбільше погіршення за останні п’ять років в області  розвитку демократії, політичних свобод та прав людини(http://lb.ua/news/2013/01/18/186104_freedom_house_reyting_ukraini.html).
Важливим фактором розвитку центрів інтелектуального забезпечення політики виступає географічне положення країни в якій вони функціонують. За розвитком аналітичного сектору у східній Європі Україна займає третє місце. На першому місці по цьому показнику знаходиться Росія, на другому Румунія. В п’ятірку також увійшли такі країни як Польща та Угорщина. При цьому, якщо брати ці дані в глобальному масштабі то кількість діючих на території України центрів інтелектуального забезпечення політики дорівнює кількості діючих організації цього типу у штаті Техас(США). Техас знаходиться на шостому місці серед штатів США по кількості діючих центрів інтелектуального забезпечення політики на його території.
Однак для оцінки діяльності Українських аналітичних центрів у глобальному масштабі недостатньо тільки кількісних показників. Світові вчені які досліджують інститути інтелектуального забезпечення політики  відзначають високу якість діяльності Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова. У 2012 році центр імені Разумкова знаходився на 58 місці серед центрів інтелектуального забезпечення політики усього світу (виключаючи неурядові аналітичні центри функціонуючи в США). Світовими дослідників центрів інтелектуального забезпечення політики високо оцінюється діяльність Міжнародного центру перспективних досліджень, який регулярно попадає до рейтингів науково-дослідних організації Східної Європи.
Однак, це не може служити основою висновків про високу оцінку діяльності українських центрів інтелектуального забезпечення політики з боку світової спільноти. В Топ-60 центрів інтелектуального забезпечення політики центральної та східної Європи за 2012 рік представлені тільки три українські науково-дослідні організації: центр Разумкова, Київський Національний Економічний Університет імені Вадима Гетьмана та Міжнародний центр перспективних досліджень. В цьому ж рейтингу Росію представляють 12 організацій, Угорщину 5 науково-дослідних центрів, Польща та Словаччина представлена 4 аналітичними центрами, Чеську республіку представляють три центри інтелектуального забезпечення політики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *